Historie van de kerstboom

Waar komt de kerstboom eigenlijk vandaan? En waarom wordt kerst geassocieerd met het uitdelen van cadeau’s? Heel veel mensen hebben elk jaar een prachtige kerstboom in de woonkamer staan, maar weten eigenlijk niet waar deze traditie vandaan komt. In dit artikel nemen we je mee in een stukje geschiedenis van de kerstboom en zijn tradities.

De geschiedenis van de kerstboom gaat terug naar de Romeinse tijd. De romeinen versierde hun huis met groene takken en het viel op dat er slechts één soort zijn groene kleur goed behield; de denneboom. Groene takken en bomen stonden symbool voor vruchtbaarheid en goddelijkheid. In die tijd werd er vaak midden in het dorp een groene boom neergezet op de kortste dag van het jaar. Die boom kondigde het nieuwe seizoen, de lente, aan en werd versierd met mooie attributen en lichtjes.

In de vijftiende eeuw waren het vooral de Duitsers en Scandinaviërs die deze traditie voortzetten, maar in deze eeuw werden de bomen nog vooral in dorpen op straat neergezet. Pas in de zeventiende eeuw werden de bomen ook in de huiskamers geplaatst. De Duitsers versierde de kerstboom met appeltjes. Deze appeltjes verwijzen naar de zogenoemde Adam en Eva dag, op 24 december. De Britse adel nam het gebruik van kerstbomen al snel over en in de negentiende eeuw was het ‘kerstboomvirus’ over heel Europa uitgespreid. In Nederland werd de kerstboom populair door de zondagsscholen, waar men een kerstboom versierde met noten, appels en kaarsen. Pas later werden deze kaarsen vervangen door lampjes met glinsterende glazen ballen en andere attributen.

Maar hoe zit het dan met de rest van de wereld? Duitse emigranten zorgden er omstreeks 1800 voor dat de traditie van de kerstboom ook de oceaan over staken. Als snel werd de kerstboom daar ook een commercieel middel. Zoals de VS bekend kon het niet gek en groot genoeg zijn. In het begin moesten de kerken niks hebben van de kerstboom, maar aangezien de populariteit alsmaar toenam, hebben uiteindelijk ook de kerken het gebruik van een kerstboom overgenomen.

En hoe zit het met de kunstkerstboom? In de crisis van de begin jaren 90 konden veel mensen zich geen echte boom permitteren. Het was goedkoper om een plastic boom te hergebruiken, dan elk jaar een nieuwe echte boom aan te schaffen. In 1920 was de kunstkerstboom dan ook populair.

Dan stappen we nu over naar de vraag waarom er met kerst cadeautjes uitgedeeld worden. Deze vraag brengt ons terug naar het christendom. De romeinen gaven elkaar cadeaus om de geboortedag van Jezus te vieren en ook de drie wijzen uit het oosten brachten geschenken voor de kleine Jezus mee. Deze tradities zijn overgenomen, maar inmiddels liggen de dagen waarop cadeaus worden uitgedeeld in december nogal uiteen. Sommige kinderen krijgen een cadeau van de Sinterklaas, anderen van de kerstman. De christenen houden echter vast aan de geboortedag van Jezus; 25 december. Dit is de reden waarom er met kerst cadeaus rond de kerstboom liggen en we deze op kerstavond, eerste- of tweede kerstdag samen mogen uitpakken.

Waar kan je een echte kerstboom kopen? Dit kan bij https://kerstboomthuisgeleverd.nl/