Autoverzekeringen vergelijken

Autoverzekeringen vergelijken

Een verzekering uitkiezen is altijd lastig. Of het nou je zorgverzekering is, je inboedelverzekering, of iets compleet anders, je wilt gewoon zorgen dat je de beste hebt die je kunt krijgen. En dat betekent dat je een heleboel verschillende verzekeringen moet gaan vergelijken. Voor welke dingen wil je je allemaal verzekeren? Hoe hoog wordt je eigen risico? Hoe hoog denk je dat je risico eigenlijk is? Dit zijn allemaal vragen waar je een antwoord op moet zien te vinden. Ook het uitkiezen van een autoverzekering is natuurlijk lastig. Hoe zorg je nou dat je de autoverzekering kiest die precies bij jou past? Hieronder staan een aantal tips over hoe je het beste autoverzekeringen kunt vergelijken. Zo weet je waar je naar moet kijken en op welke aspecten van een verzekering je je moet focussen wanneer je een autoverzekering gaat uitkiezen.

Aanvullende verzekeringen

Alle verzekeraars hebben verschillende pakketten voor de verzekeringen die zij aanbieden. Je moet dus zelf beslissen voor welke dingen jij je auto wilt verzekeren en voor welke niet. Hoe meer aanvullende verzekeringen jij hebt, hoe vaker jij een vergoeding voor schade of rechtshulp kunt krijgen in bepaalde situaties. Je kunt onder andere een rechtsbijstandsverzekering, een no-claimbeschermer, en een inzittendenverzekering afsluiten. Maar wat krijg je nou precies vergoed bij al deze aanvullende verzekeringen? Hieronder staan de verzekeringen één voor één uitgelegd. Zo kun jij bepalen welke aanvullende verzekeringen je wilt afsluiten en welke niet.

Aanvullende inzittendenverzekering

Deze verzekering kun je afsluiten om alle passagiers van je auto te verzekeren, inclusief de medepassagiers en uiteraard de bestuurder zelf. Schade na ongevallen in bepaalde situaties wordt dan vergoed. Er is een onderscheid tussen een ongevallen-inzittendenverzekering en een schadeverzekering voor inzittenden.

  • Ongevallen-inzittendenverzekering. Met deze verzekering wordt de bestuurder zelf verzekerd na een ongeval bij blijvende invaliditeit of overlijden. Deze verzekering geldt ook direct voor al je medepassagiers. Wel zijn de voorwaarden van deze verzekering waar je aan moet voldoen om de vergoeding ook echt te krijgen, erg specifiek.
  • Schadeverzekering inzittenden. Deze verzekering geldt weer voor alle inzittenden van de auto en verzekert letselschade, maar ook schade aan eventuele bagage of kleding. Als je een ongeval hebt gehad, krijg je een bepaald bedrag uitbetaald dat ongeveer gelijk staat aan de schade die je hebt opgelopen. Deze verzekering geldt ook als je zelf de bestuurder bent die het ongeval heeft veroorzaakt.

Aanvullende rechtsbijstandverzekeringen

Deze aanvullende autoverzekering kun je afsluiten als je rechtshulp vergoed wilt krijgen na bijvoorbeeld een ongeval of andere situatie in het verkeer. Als je een rechtsbijstandverzekering voor verkeer afsluit, dan ben je verzekerd voor alle rechtshulp wat betreft het verkeer. Dit is dus verreweg de handigste aanvullende rechtsbijstandverzekering om af te sluiten voor de auto. Er zijn nog een aantal andere varianten, bijvoorbeeld de verhaalsrechtsbijstandverzekering en de rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen. Deze twee verzekeringen zijn wat specifieker dan de algemene verzekering die eerder werd genoemd. De verhaalsrechtsbijstandverzekering kun je gebruiken om juridische hulp te vergoeden om letselschade of schade aan je auto door te tegenpartij te laten vergoeden. Zo krijg je dus ‘gratis’ juridische hulp om ervoor te zorgen dat jij de schade niet zelf hoeft te betalen.

No-claimbeschermer

Als je een no-claimbeschermer afsluit als aanvullende autoverzekering, dan kun je je schade één keer per jaar claimen. Je premie bij je huidige verzekeraar zal met deze methode dan niet omhoog gaan. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer no-claimkorting je zal krijgen. Als je dus overstapt naar een andere verzekeraar, dan raak je meer premie kwijt. Als je langere tijd bij dezelfde verzekeraar wilt blijven, is het dus handig om een no-claimbeschermer te nemen. Tegenwoordig is de no-claimbeschermer één van de populairste aanvullende autoverzekeringen. De kans is immers vrij groot dat je veel schadevrije jaren opbouwt, vooral als je voorzichtig rijdt.